Sportblessures voorkomen

Sportblessures voorkomen
Het nieuwe jaar is begonnen en iedereen heeft goede voornemens. De sportscholen, yogalessen en loopgroepjes zitten in januari weer vol met mensen die vol goede moed beginnen. Maar pas op, de blessures liggen op de loer.
Wat maakt osteopathie zo’n effectieve behandelvorm voor sporters? Ieder lichaam heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen geschiedenis van blessures, ongelukjes, ziektes en eventuele operaties. Dit zorgt ervoor dat het lijf op zijn eigen manier functioneert en dus uniek is, net als de blessures.


Osteopathie en (het voorkomen van) sportblessures. Langzaam wordt het weer tijd om fit te worden na de vakantie en feestdagen, te beginnen aan een competitie of gewoon om lekker je hobby te kunnen uitoefenen. Net als je voor je gevoel lekker bezig bent, dan zal je het zien, au…een blessure!
Tijdens mijn studie fysiotherapie wist ik het al zeker. Wanneer ik klaar ben, wil ik met sporters gaan werken. Sport heeft mij mijn hele leven al gefascineerd en ik heb zelf veel gesport (volleybal en atletiek op redelijk hoog nivo). Naar vrijwel alle sporten kan ik geboeid kijken en veel sporten vind ik echt leuk om te doen. Ook ik heb de nodige blessures voorbij zien komen. Van hamstringblessures tot enkelverzwikking, gekneusde vingers, achillespeesontstekingen en ga zo maar door. Ook heb ik collega’s gezien die met regelmaat last kregen van (spier)blessures. Ik vroeg me altijd af waarom dat nou gebeurde. Waarom kregen bepaalde spelers herhaaldelijk blessures en andere spelers niet?Nu na jaren ervaring en diverse nascholings opleidingen, eerst als fysiotherapeut en nu alweer 21 jaar als (sport)osteopaat, begint het voor mij steeds duidelijker te worden hoe deze blessures ontstaan, waarom ze vaak in stand worden gehouden, maar ook zeker hoe ik ze effectief kan behandelen.

Wat is het geheim? Hoe werkt dat nou? Wat is het geheim? Wat maakt osteopathie zo’n effectieve behandelvorm voor sporters? Ieder lichaam heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen geschiedenis van blessures, ongelukjes, ziektes en eventuele operaties. Dit zorgt ervoor dat het lijf op zijn eigen manier functioneert en dus uniek is, net als de blessures. Niet iedere spierblessure is hetzelfde. Er zit een groot verschil tussen de blessure bij een hardloper of een voetballer. Een voetballer heeft onder andere te maken met het feit dat het een contactsport betreft, terwijl een hardloper afhankelijk is van goed schoeisel en de ondergrond waarop hij loopt.

Totaalplaatje- De kracht van het effectief behandelen van blessures en de preventie hiervan, ligt hem volgens mij in het benaderen van de mens als een totaalplaatje.
Hierin is natuurlijk de anatomie heel belangrijk in al zijn facetten. Dus niet alleen de spieren of de gewrichten, ook de organen, de zenuwen, de fascia en de bloedvaten spelen een belangrijke rol in het functioneren van het lijf. Bewegingsverlies van het bekken kan puur een gewrichtsprobleem zijn, maar kan ook ontstaan door een probleem op het niveau van de organen. Zo heeft het ophangsysteem van de darmen een directe verbinding met het bekken. Wanneer deze gespannen is, zorgt deze ervoor dat het bekken een andere positie aanneemt en minder beweeglijk is. Een nier is ook zo’n structuur die een nauwe relatie heeft met bepaalde spieren, die vanaf de rug naar het been lopen en bij een verhoogde spanning het been naar buiten zullen draaien.


Irritaties– De verminderde, of misschien beter gezegd veranderde beweeglijkheid zorgt voor een grotere spanning van de liezen (adductoren) en de hamstrings. Wanneer deze dan belast worden, kunnen er eerder irritaties, verrekkingen of scheuren ontstaan. De ene vorm van bewegingsverlies kun je dus vrij eenvoudig oplossen met het behandelen (manipuleren) van het bekkengewricht. Terwijl bij de andere vorm je toch echt het ophangsysteem van de darmen of de omgeving van de nier moet behandelen (het buikgebied). Een manipulatie zal in dat geval slechts een tijdelijk effect hebben.


Tijdlijn- Buiten dit anatomische verhaal is het ook van belang om een tijdlijn op te stellen van eerder doorgemaakte blessures. Een onschuldig lijkende enkelverzwikking, zelfs zo onschuldig dat je er niet direct (lokaal) klachten aan overhoudt, kan, wanneer deze niet gecorrigeerd wordt, in een later stadium lijden tot een probleem in een andere regio. Hierdoor kunnen spierblessures ontstaan (oa. kuiten, hamstrings), kun je rugklachten ontwikkelen, maar kan dit er ook voor zorgen dat je totale statiek verandert. Hierdoor heb je een grotere kans op blessures en zullen je prestaties niet optimaal kunnen zijn!


Effectieve behandeling- Wanneer je dan toch een blessure hebt, is het van belang dat deze effectief wordt behandeld. Niet het symptoom moet worden aangepakt, maar juist de oorzaak die ertoe heeft geleden dat je de blessure hebt opgelopen. Wanneer je de blessure onder controle hebt, dan is het zeer aan te raden om zo nu en dan het lichaam volledig te laten controleren. De termijn tussen de behandeling is voor iedereen verschillend. Deze hangt er ook van af wat jij als sporter prettig vindt. De één voelt zich goed bij vier keer per jaar een controle, terwijl de ander zich beter voelt bij een kortere of juist langere tussentijd.
-Doe jezelf een plezier en laat je lijf met regelmaat door een osteopaat controleren. Dat houdt je lijf gezond en het sporten leuk!

Osteopathie in de (top)sport
Bestaat er een apart vak als osteopathie in de sport? Oftewel: is er een nascholingscursus binnen de osteopathie die momenteel tot een sportrichting binnen dit vakgebied heeft geleid? Het antwoord is “ja”. Elke osteopaat beschikt over de basistechnieken en basiskennis (fysiologie, anatomie en biomechanica) om het lichaam de mogelijkheid te geven te herstellen, maar de specifieke aspecten van de sporter zijn hem vaak onbekend. Specifieke kennis van de fysiologische en pathologische processen bij een sporter en weten wat het leveren van een sportprestatie precies inhoudt, is nodig om er voor te zorgen dat de sporter zo snel mogelijk op het pad van herstel kan worden gebracht. Deze kennis kan worden opgedaan in een opleiding “Osteopathie in de Sport”.

Osteopathie is een goede manier om (terugkerende) blessures te behandelen. De osteopaat zoekt op andere niveaus naar de oorzaak van de blessure dan de fysiotherapeut of manueel therapeut en dit kan een belangrijke aanvulling zijn op weg naar herstel en nieuwe (top-) prestaties.

In de praktijk blijkt de samenwerking tussen fysiotherapeut/manueel therapeut, herstel-/conditietrainer en osteopaat erg goed te werken. Doordat de osteopaat het hele lichaam nakijkt op letsels op alle niveaus en relaties legt tussen het functioneren van o.a. organen, het (onwillekeurige) zenuwstelsel, wervelkolom, gewrichten en hormonaal systeem kan deze daardoor vaak de reden van het uitblijven van herstel achterhalen. Aan de hand van de gevonden letsels wordt een behandelplan opgesteld. Dit gebeurt in overleg met fysiotherapeut, manueel therapeut, (sport)arts, medische staf en herstel-/conditietrainer, waarna wordt bepaald wat de osteopaat aanpakt en wat aan de andere deskundigen wordt overgelaten.

Preventie
Klachten of blessures komen bijna nooit plotseling, maar zijn vaak een optelsom van factoren. Vaak kan een osteopaat aan de compensaties en/of gevonden blokkades van het lichaam merken welke klachten er aan het ontwikkelen zijn. Een osteopaat kan in zijn behandeling direct ingrijpen om die klachten waar mogelijk te voorkomen. Het loont voor een sporter om zoveel mogelijk factoren preventief te behandelen en blessures te voorkomen.

(Top)sport
Alle factoren die op een (top)sporter in werken, zien osteopaten als een belasting. Wanneer de belastbaarheid van het lichaam groot genoeg is, leidt dit over het algemeen niet tot klachten. (Top)sporten is niet alleen een belasting, maar ook een manier om (d.m.v. training) de belastbaarheid te vergroten. Binnen de sport komt het regelmatig voor dat de belasting van het lichaam net iets groter is dan iemand aankan (overbelasting), dan kunnen er blessures of klachten ontstaan. Deze ontstaan door een daling van de belastbaarheid, of een verhoging van de belasting. Een osteopaat is opgeleid om de belastbaarheid op ieder niveau te optimaliseren en belastende letsels te behandelen. Dit maakt de osteopathie zo geschikt om blessures te voorkomen en te helpen herstellen.

Wanneer je graag sport, zowel als recreant en als topsporter, is een blessure het laatste waar je op zit te wachten. Het is dan belangrijk dat je zo snel mogelijk wordt gezien door ervaren behandelaars met een hart voor sport.