Hoe werkt een osteopaat?Huilbaby’s Eind februari 2021, stond er een artikel in meerdere kranten dat er tijdens deze lockdown periode veel meer huilbaby’s zijn. Osteopaten kunnen huilbaby’s goed behandelen. Er bestaat een breed spectrum aan dieper liggende oorzaken. Denk hierbij aan de druk van de geboorte op de schedel, blokkades in bekken en wervelkolom of een nog niet goed functionerend darmsysteem. Door behandeling van deze gebieden zorgt de osteopaat ervoor dat de beweeglijkheid van de weefsels toeneemt, het zenuwstelsel minder geprikkeld wordt en het darmsysteem zich beter kan ontwikkelen. Uw kind wordt rustiger en tevreden. Wacht niet en ga met uw (huil)baby naar een osteopaat.Wat zeggen onze organen over ons? Spreekwoorden en gezegdes herbergen veelal eeuwenoude wijsheden. Wat wordt er bedoeld met het Engelse gezegde: ‘do you have the guts’? De darmen beschikken over een eigen zenuwnetwerk en kunnen zelfstandig hun werk doen. Omdat ze deel uitmaken van een groter geheel, gaan ze zich aanpassen aan de situatie. Het ene moment is er gelegenheid om actief te zijn, het andere moment niet. Stress bijvoorbeeld is zo’n situatie waarop de darmen reageren. Heb je nu een heel stressvol klusje te doen, dan wil je niet dat het “dun door je broek loopt”. Dus is het de vraag of je darmen stressbestendig zijn. Overigens: chronische stress leidt veel eerder tot verstopping. Ook niet fijn. Voor meer informatie over osteopathie en het behandelen van buikklachten neem contact op met onze praktijk of kijk op de website. Met dank aan Nederlandse Vereniging voor Osteopathie
OSTEOPATHIE, EEN GEZOND PERSPECTIEF
Kinderen groeien. En dan gebeurt er ontzettend veel in je lichaam. Gemiddeld groeit een kind zes centimeter per jaar. Hoe zal het gaan met die groei als zich ergens een trauma heeft voorgedaan? Alles beweegt in het lichaam, maar blijft het gekwetste lichaamsdeel dan ook goed door ontwikkelen? En beweegt het na trauma dan optimaal? Als dat niet het geval is, kan je klachten krijgen.Verzakking van blaas of baarmoeder? Een verzakking van blaas of baarmoeder komt nogal eens voor. Een osteopaat kan hier misschien iets voor je betekenen. Alle organen hebben zo hun eigen plek in het lichaam en die behouden ze door een combinatie van factoren. Zo zit de blaas vast aan het schaambeen en moet zich vrij kunnen bewegen. De omliggende organen zoals de baarmoeder, de vagina, dunne en endeldarm hebben ook hun eigen bewegingsvrijheid nodig. Dan is er nog de ondersteunende druk vanuit de buik- en bekkenbodemspieren. Als je ademt duwt het middenrif naar beneden en zet van alles in beweging. Wist je dat je bekkenbodem bij iedere ademhaling heen- en weer hoort te bewegen? Een osteopaat zoekt in deze wirwar naar mogelijkheden om de steun voor blaas of baarmoeder te verbeteren. Spanning en bewegingsverlies worden door rustige handgrepen verminderd. Misschien helpt het om deze vervelende klachten te lijf te gaan.
Terugkerende blaasontsteking Bij vrouwen is de kans op een blaasontsteking groter dan bij mannen. Dit komt omdat bij hen de urinebuis korter is en vlak bij de anus ligt. Bacteriën hoeven een minder lange weg af te leggen en bereiken gemakkelijkere de blaas. In de meeste gevallen is er sprake van een infectie van de E-Coli bacterie die zich nestelt in de blaaswand en verantwoordelijk is voor de pijn bij het plassen. Het immuunsysteem zal altijd proberen vreemde bacteriën te doden, maar soms lukt dat niet.Een osteopaat kan soms helpen om de infectie te voorkomen. Bewegingsverlies van de wervelkolom, bekken, darmen of de organen in het bekken kunnen om uiteenlopende redenen een infectie mogelijk maken. Een doorbloedingsstoornis door een verkleving in de regio van de blaas maakt de kans op een infectie groter. Een osteopaat mobiliseert met zachte manuele technieken blaas, organen en structuren er omheen. Hierdoor wordt de blaaslediging verbeterd en de doorbloeding bevorderd.