Verkoudheid

Heeft u ook een winterabonnement op verkoudheid, holteontsteking en allergieën?


Wist u dat?
Osteopathie goed kan werken bij verkoudheid, holteontstekingen en allergieën?
De R is alweer een tijdje in de maand en dat betekent een hoop gesnotter, genies en gehoest. Griep, verkoudheid, voorhoofdsholte- of bijholteontsteking en allergieën…Niemand zit erop te wachten en toch moet vrijwel iedereen er wel eens aan geloven.
Bij acute klachten is het vooral belangrijk om gezond te eten, veel water te drinken en wat meer rust te nemen. In de meeste gevallen zijn de klachten dan na een paar dagen wel over. Maar in sommige gevallen keren de klachten steeds terug of worden ze chronisch.
In de klassieke geneeskunde worden dan vaak medicijnen voorgeschreven en in sommige gevallen vindt zelfs een operatie aan de holtes plaats. Medicijnen hebben vaak vervelende bijwerkingen en zijn belastend voor de organen. Een operatie aan de holtes is een nare ingreep.  Voor mensen die medicatie of een operatie niet zien zitten is een bezoek aan een osteopaat raadzaam.  Een osteopaat zorgt ervoor dat het zelfherstellend vermogen wordt aangesproken en dat de afweer verbetert.
Door de immuniteitsorganen (onder andere amandelen, milt, blindedarm, slijmvliezen) te stimuleren en onder andere lokale technieken te gebruiken om de holtes te openen, wordt de doorbloeding gestimuleerd. Hierdoor kunnen afvalstoffen afgevoerd worden en wordt de aanmaak van nieuwe, schone cellen geactiveerd.
Vooral bij kinderen geeft dit goede resultaten, omdat bij hen de schedel nog niet volledig verbeend is. Hierdoor kun je de mobiliteit van de schedelbeenderen nog beïnvloeden en ervoor zorgen dat de werking van de verschillende hersendelen verbetert. Osteopathie kan ervoor zorgen dat klachten bij kinderen niet chronisch worden.
Bij volwassenen zijn de klachten vaak al langdurig aanwezig voordat zij een osteopaat bezoeken. Daarom duurt het over het algemeen wat langer voordat het positieve effect merkbaar is. Maar veel mensen ervaren al na een paar behandelingen duidelijk minder klachten. Ze krijgen meer lucht, kunnen makkelijker ademen, hoeven minder te niesen en hoesten, kunnen weer beter ruiken en proeven en zijn minder moe.
Ook voor deze klachten geldt dat een osteopaat altijd een totaalonderzoek zal uitvoeren om de juiste diagnose te kunnen stellen en een passend behandelplan op te stellen.
Wilt u weten of osteopathie iets voor u kan betekenen bij bovenstaande klachten, neem dan vrijblijvend contact op. Uiteraard kunt u ook contact opnemen bij andere vragen.


Wat is sinusitis juist? In de beenderen rond de neus en de ogen bevinden zich verschillende holtes. Waarom ze daar zitten, is niet zo duidelijk: misschien wel om de schedel minder zwaar te maken. Deze holtes staan in verbinding met de neus, zijn bekleed met slijmvlies en draineren ook naar de neus. Als je verkouden bent, zwellen al deze slijmvliezen op en raken de verbindingen met de neus verstopt.De sinussen ontsteken en bezorgen je vieze neusloop, hoofdpijn die erger wordt als je voorover buigt, en soms ook koorts. In vele gevallen is sinusitis gewoon een banale uitloper van een verkoudheid en klaren de klachten vanzelf op. Raken de sinussen besmet met een bacterie en voel je je echt ziek, dan zijn soms antibiotica nodig.Bij chronische sinusitis (klachten die drie maanden of langer aanslepen) zijn de klachten constant, zij het minder hevig, en zijn er vaak andere factoren in het spel: ongunstige stand van bepaalde delen van de neus, constante zwelling van de slijmvliezen door allergie voor pollen, huismijt of de poes, poliepen, verlaagde afweer of besmetting met een schimmel.Chronische sinusitis is veel moeilijker te behandelen. Soms moet er operatief worden ingegrepen, maar ook dat is niet altijd een garantie voor genezing. Bij chronische sinusitis kan je ook je reukvermogen deels of volledig verliezen, wat erg vervelend is, aangezien je dan nog nauwelijks proeft wat je eet.

Hulp uit de keuken- Vermijd zodra je verkouden bent alle melkproducten, aangezien die de vorming van dik slijm in de hand werken. Vooral kaas bevat erg veel caseïne, een kleverige stof die de slijmen nog meer doet vastkleven. Verzuurde melkproducten (yoghurt, karnemelk, kefir) kunnen wel in kleine hoeveelheden. Vervang gewone melk eventueel door sojamelk. Geitenmelk en -kaas kunnen ook, indien je kaas niet kan missen.- Vermijd alles wat sterk gesuikerd is (frisdrank, snoep, koekjes). Suiker verzwakt het afweersysteem. Neem als tussendoortje liever fruit.- Drink veel, best water op kamertemperatuur, slappe thee, kruidenthee en bouillon. Het vocht maakt de slijmen dunner en helpt de sinussen te openen.- Vermijd koffie, sterke thee en alcohol. Die hebben allemaal een uitdrogend effect op de slijmvliezen.- Neem geen ijskoude dranken of ijs.- Vermijd een pittig gekruide maaltijd. De Thaise hete zure soep staat erom bekend dat ze helpt de neus vrij te maken bij verkoudheid. Maar ook gewone verse kippensoep bevat vele werkzame bestanddelen tegen infecties.- Zet look op het menu. Look zal je sinusitis niet prompt genezen, maar het werkt wel antibacterieel, weerstandsverhogend en ontzwellend.- Versterk de weerstand verder door voldoende vitamine C te gebruiken: in de winter elke dag het sap van een sinaasappel of citroen, of een supplement.- Neem een kurkuma-supplement: er zijn anekdotische bewijzen dat het werkt.- Mierikswortel helpt eveneens om de slijmvliezen te ontzwellen.- Leg een doorgesneden ui op je nachtkastje. Het ruikt niet erg lekker, maar helpt om de neus vrij te maken als je verkouden bent.- Uit een langdurige studie is gebleken dat bromeline, een werkzaam bestanddeel uit ananas, werkzaam is bij sinusitis. De klachten namen bij de behandelde groep sneller af dan bij een controlegroep. Zet dus geregeld ananas op de boodschappenlijst in de winter, of neem een supplement als je geregeld sinusitis hebt.

Hulp uit de complementaire geneeskunde- Drink kruidenthee voor de luchtwegen. Meestal vind je daarin tijm, een typisch winterkruid dat voor alle klachten aan de luchtwegen ingezet kan worden. Ook vlier zit meestal in zo’n mix: vlier wordt van oudsher gebruikt in thee, siroop en zweetdranken. En ook salie, dat desinfecteert, kan in zo’n tisane zitten. Let op, kies thee van een goed merk om er zeker van te zijn dat de kruiden niet vol residu’s van bestrijdingsmiddelen zitten.

Osteopathie- Ook hier zal de therapeut blokkades proberen te vinden en vrijmaken. Vooral blokkeringen in de nek/hals kunnen invloed hebben op sinussen, waardoor dit gebied minder goed doorbloed of gedraineerd wordt. Uit een experimentele studie uit 2006 is alvast gebleken dat de door een osteopaat behandelde groep patiënten minder klachten en een vermindering van hoofdpijn rapporteerde in vergelijking met de controlegroep, waar de klachten in de tien behandelingsweken nog toenamen.

Homeopathie- Voor verdere informatie hierover kunt u contact opnemen met Jolande Velgersdijk, onze homeopaat.

8 gouden anti-sinusitustips!

  1. Gebruik je gezond verstand: rust als je verkouden bent en kruip op tijd in bed.
  2. Draag altijd een muts als het koud is en als je gevoelige sinussen hebt.
  3. Zorg voor een vlotte stoelgang.
  4. Neem geregeld een flink warme douche: de waterdamp helpt de slijmvliezen bevochtigen.
  5. Heb je last van allergie, laat die dan behandelen, of vermijd voedingswaren waar je slecht op reageert.
  6. Ga niet zwemmen: chloorwater is slecht voor de sinussen en in zwembaden krioelt het van de bacteriën.
  7. Ga wandelen aan zee: het zout in de lucht helpt slijm op te lossen en aan zee is de luchtvervuiling altijd een stuk minder dan in het binnenland.
  8. Vermijd stress: heel wat mensen merken dat ze sneller ziek worden als ze gestrest zijn. Ontspanning op tijd en stond, in het gezelschap van mensen die je energie en een goed gevoel geven, is nodig voor de weerstand.